Må bra av färg

January 11, 2018 Livet

Julen har varit ganska stressig. För att inte prata om nyårsafton. Nu vill jag bara ta det lugnt ett tag. Att måla om kan bli en bra nystart på året. Att riktigt känna att allt är nytt och fräscht. Som du kanske vet påverkar färger oss otroligt mycket.

Fyra primära färger som påverkar oss.

– Rött: för vårt undermedvetna minnen om blod. Förknippas med hetta, passion, energi och mod. Rött ger energi och kraft, men bör användas med måtta i miljöer eftersom det kan skapa ilska och panik. Rosa är ett mildare och bättre alternativ.
– Grönt: naturens färg. Förknippar det med hälsa, ungdom, säkerhet och överflöd. En grön yta skapar automatiskt lugn och harmoni.
– Gult: får oss att tänka påsolen. Det aktiverar fart, kommunikation och intellekt. Gula väggar gör att du känner dig välkommen och får dig att prata och tänka snabbare.
– Blått: skymningens färg. Den ger känslan av lugn, balans, stabilitet, tradition och ro. Blått används också av auktoriteter – och kungligheter – för att markera makt.

Skapa ett harmoniskt hem

– Hall: Gult och aprikos ger en varm och välkomnande känsla liksom grönt. Blått känns svalare men är fräscht.
– Vardagsrum: Gula väggar skapar stimulans, blå lugn och ro. Grönt är vilsamt och kreativt.
– Kök och matrum: Orange stimulerar aptiten, aprikos är en mildare variant. Grönt skapar matro men blått upplevs som lite kallt.
– Sovrum: Violetta väggar ger lugn och harmoni liksom blå. Rosa är milt och skönt och grönt får dig att sova gott.

Jag tänkte måla om i sovrummet. Där vill man ju verkligen ha harmoni och lugn. Jag har fått en rekommendation på en duktig målarfirma i stockholm  så det är fixat. Jag tänkte mig en grön nyans, men vilken ska man välja, det finns ju så mycket sköna färger. Hittade denna: Greenery 15-0343. Tydligen årets färg 2017, men den kan nog fungera även 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *